7. Ćwierćmaraton Komandosa

W Słupsku, 2 października 2021 r. odbył się jeden z ekstremalnych biegów organizowanych w ramach tzw. „Szlema Komandosa” – „7. Ćwierćmaraton Komandosa”. Uczestnicy zmagali się na dystansie 10,55 kilometra w bardzo trudnym, wręcz górzystym terenie słupskiego Lasku Południowego. Bieg extremalny organizowała Fundacja Wspierania Inicjatyw Niekonwencjonalnych "Sub ventum" przy współpracy z Nadleśnictwem Leśny Dwór oraz Parafią pw. Św. Jana Kantego w Słupsku.
Ze zgłoszonych 148 zawodników z całej Polski - Żołnierzy - Komandosów, Marynarzy, Pilotów, Funkcjonariuszy Policji, Żandarmerii, Straży Pożarnej, Służby Więziennej i Osób cywilnych w biegu wzięło udział 125 uczestników. Zawodniczki i Zawodnicy zmagali się na dystansie 10,55 kilometra, w szczególności z trudnymi górkami w lesie Nadleśnictwa Leśny Dwór.
Zwycięzcą biegu został Adam Struk reprezentujący Regionalne Centrum Informatyki Gdynia z wynikiem 00:46:57. Drugie miejsce zajął słupszczanin Artur Pelo z 7 BOW z 1 Batalionu Zmechanizowanego z wynikiem 00:48:15. Trzecie miejsce – Paweł Piotraschke z klubu Policja.pl z wynikiem 00:50:21. Wśród kobiet najlepsza była Natalia Kowalska z 7 Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej z Gdańska z wynikiem 01:10:25. Drużynowo zwyciężyła Policja.pl – Paweł Piotraschke, Maciej Wojciechowski, Arkadiusz Połeć - z łącznym czasem 02:36:18. Artur Pelo, Michał Pytlak, Artur Nowicki z 7 BOW z 1 Batalionu Zmechanizowanego zdobyli drugie miejsce z czasem – 02:39:56. Trzecie miejsce zajęli zawodnicy Akademii Wojsk Lądowych – Jakub Niedziółka, Krzysztof Major, Piotr Sochański – z czasem 03:05:13.

7. Ćwierćmaraton Komandosa już po raz drugi był organizowany w Słupsku. Trasa z Lasku Północnego została przeniesiona do Lasku Południowego, gdzie teren jest znacznie wymagający. Trasa naszpikowana była licznymi zbiegami i podbiegami. Bieg można zaliczyć do bardzo trudnych, w których można doznać urazu, dlatego bardzo ważna jest orientacja i wzmożona uwaga.
Szczególne podziękowania należą się Pracownikom Nadleśnictwa Leśny Dwór, którzy zabezpieczyli trasę biegu oraz pomogli w organizacji całego eventu oraz ks. Proboszczowi Wojciechowi Filimonowi, który udostępnił teren przyparafialny. Podziękowania należą się także Młodzieży zabezpieczjącej bieg z Zespołu Szkół Mundurowych ze Słupska oraz Młodzieży ze Szkoły SP-5 ze Słupska.
Zarząd Fundacji dziękuję wszystkim Wolontariuszom i Sympatykom za pomoc i zaangażowanie w tworzeniu niepowtarzalnych wrażeń i wspomnień.