IV Bieg Przełajowy

07.09.2019 roku Fundacja Wspierania Inicjatyw Niekonwencjonalnych „Sub ventum” zorganizowała IV Bieg Przełajowy im. chor. szt. Tadeusza Kloskowskiego przy parafii pw. św. Jana Kantego w Słupsku, aby pomóc bezdomnym z Domu Brata Alberta w Słupsku. Organizatorzy – jak rok temu – zbierali środki higieny osobistej dla bezdomnych. Biegacze mieli do pokonania 6-kilometrową trasę ścieżkami Lasku Południowego, a maszerujący z kijkami 5-kilometrową.
Był to trzeci z cyklu czterech biegów charytatywnych w Słupsku. Pierwszy był dedykowany chorym na stwardnienie rozsiane, drugi dotyczył akcji oddawania krwi, trzeci jest dla bezdomnych, a czwarty – mikołajkowy – tradycyjnie związany jest z organizacją świątecznych paczuszek dla najciężej chorych.

W czasie akcji zbierano środki higieny osobistej, które przekazano podopiecznym Domu Brata Alberta w Słupsku, po biegu. Były to głównie szampony, mydło, maszynki do golenia, pianki do golenia, papier toaletowy, chusteczki higieniczne, a także bielizna osobista. Dodatkowo, Fundacja przygotowała kartony z możliwością ich napełnienia.

W czasie akcji zebrano mnóstwo środków, których wartość wyceniono na kilkanaście tyś złotych.