"Kaziukowa 5-ka" 2022

5.03.2022 r. odbył się „VI Słupski Bieg Kaziuków – Kaziukowa 5-ka”. W tym roku impreza, która rozegrała się na terenie Lasku Południowego w Słupsku dedykowana była Chorym na Stwardnienie Rozsiane w Słupsku oraz ludności ukraińskiej, gdzie trwa wojna.
Organizatorem biegu była Fundacja Wspierania Inicjatyw Niekonwencjonalnych „Sub ventum”, Parafia pw. św. Jana Kantego w Słupsku oraz Nadleśnictwo Leśny Dwór. Był to pierwszy tegoroczny bieg z cyklu pięciu imprez charytatywnych. Tym razem bieg rozgrywany w ramach Projektu pn.: "LAS Lubi Aktywność Społeczną", który pilotuje Nadleśnictwo Leśny Dwór - Pani Anna Deus-Kopka.
Wramach Projektu i Akcji biegowej uruchomiono zbiórkę dla potrzebujących. Nikt nie spodziewał się, że na podstawie jednego posta na facebook-u zostanie zebranych tak wiele darów. Zebrano łącznie 33 palety żywności, środków higieny osobistej oraz środków opatrunkowych. Wszystkie rzeczy zostały spakowane i uformowane na palety i transportem zostały przewiezione do magazynów wskazanych przez Rządową Agencję Rezerw Strategicznych 8.03.2022 r. Łącznie zebrano ponad 800 kartonów darów o łącznej wadze towaru około 15 ton, na łączną kwotę około 500 tyś. zł. To aktualny rekord akcji Fundacji i ludzi dobrej woli. Dodatkowo zebrano 184 nutridrinki na szacunkową kwotę 2846 zł dla Chorych na Stwardnienie Rozsiane w Słupsku.

Podsumowując event sportowy, który odbył się w pięknej słonecznej pogodzie, należy stwierdzić,iż frekwencja dopisała. Po krótkiej rozgrzewce, na linii startu stanęło blisko 140 biegaczy i 40 miłośników Nordic Walking. Ci pierwsi mieli do pokonania dystans 6 kilometrów, drudzy o kilometr krótszy. Nieco zaskoczyliśmy zawodników dodając dodatkowe 1,5 km, ale na mecie nikt z uczestników nie zgłaszał zażaleń. Jako pierwszy po 27 minutach 36 sekundach i 20 setnych finiszował Michał Pytlak, żołnierz 7. Brygady Obrony Wybrzeża Słupsk. Jako drugi na mecie, z czasem gorszym od zwycięzcy o 35 setnych, był Adrian Kępka z Wiekowa, gmina Darłowo. Trzecim, który minął linię mety, był Leszek Wróblewski z Niezabyszewa – jego czas 28:28.04. W konkurencji Nordic Walking bezkonkurencyjnym okazał się Piotr Brzozowski z Aktywnych Postomino. Na mecie, każdy zawodnik kończący bieg bądź marsz otrzymywał pamiątkowy medal, który wręczali Celina Piask przewodnicząca Stowarzyszenia Chorych na Stwardnienie Rozsiane, proboszcz Parafii Jana Kantego – Wojciech Filomon oraz Nadleśniczy Grzegorz Goliszek z Nadleśnictwa Leśny Dwór.
Fundacja „Sub ventum” składa Wielkie Podziękowania i Wyrazy Szczerego Uznania dla Wszystkich, którzy dołożyli kawałek Swojego Serduszka do Tego Niesamowitego Dzieła. Nie sposób Wszystkich wymienić, ponieważ zbierał nie tylko Słupsk, ale także Gmina Słupsk, Powiat Słupski jak i inne miejscowości, które przłączali się do Nas.
DZIĘKUJEMY KOCHANI, JESTEŚCIE WIELCY!!!