Leśne porządki

Dnia 18.10.2019 r. w ramach Międzynarodowego Dnia Krajobrazu przy współudziale Nadleśnictwa Leśny Dwór, Parafii pw. Św. Jana Kantego w Słupsku oraz Parku Krajobrazowego „Dolina Słupi” zorganizowaliśmy event pn. „Leśne porządki”. Do akcji zaproszono: Przedszkolaków z Przedszkola „Tęczowa Dolina” w Słupsku, Uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Słupsku, Młodzież z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, II Liceum Ogólnokształcącego ze Słupska, Wychowanków ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczgo z Damnicy oraz Młodzież z grupy OHP-u ze Słupska.
W trakcie integracyjnego eventu posprzątano kilka hektarów urokliwych miejsc Lasku Południowego zlokalizowanego na obrzeżach miasta Słupska. Zebrano kilkaset kilogramów śmieci, w tym: zużyte opony, elementy starych mebli i stare ubrania. Po zakończeniu pracy rozdano pamiątkowe certyfikaty przygotowane przez Nadleśnictwo Leśny Dwór. Dalsza integracja przebiegała przy ognisku i pieczeniu kiełbasek. Można było także skosztować pysznych ciast drożdżowych, chlebka ze smalczykiem i ogórkiem oraz dietetycznego humusu. W akcji uczestniczyło 200 osób.