Marsz Różowej Wstążki

7.10.2022 roku ulicami Słupska przeszedł Marsz Różowej Wstążki pod nazwą: „Kochamy Życie – Badajmy się”. Organizatorem wydarzenia było Słupskie Stowarzyszenie "Amazonka", które już 30 lat niesie pomoc kobietom po amputacji piersi z powodu nowotworu. Marsz miał zachęcić do badań kobiety a także ukazać chorobę jako uleczalną, wykrytą odpowiednio wcześnie. Marsz zaczął się na bulwarach obok Miejskiej Biblioteki Publicznej w Słupsku od tańca grupy Kadryl. Udział w wydarzeniu wzięło kilkaset osób w różnym wieku, bowiem szły też całe klasy ze słupskich szkół średnich. Wszyscy uczestnicy posiadali różowe rzeczy: elementy ubrań lub baloniki.
Fundacja "Sub ventum" dziękuje za zaproszenie na event i powierzenie prowadzenia marszu a także oprawę muzyczną, którą realizował Aleksander Kloskowski. Przemarsz prowadził Dariusz Kloskowski, prezes Fundacji Wspierania Inicjatyw Niekonwencjonalnych "Sub ventum". Uczestnicy robili przystanki przed budynkami użyteczności publicznej: Starostwem Powiatowym w Słupsku, Sądem Rejonowym, bawili się w parku przed pomnikiem Karola Szymanowskiego a przemarsz skończyli na placu Zwycięstwa przed ratuszem. W trakcie eventu uczczono minutą ciszy Amazonki, które odeszły, a także wypuszczono w przestrzeń różowe balony, jako symbol pamięci o Nich. Dodatkowo Amazonki zorganizowały także panel dyskusyjny, na który zaprosiły specjalistów z zakresu chirurgii onkologicznej, ginekologii, fizjoterapeutę, panel współprowadził prezes Fundacji.