Projekty

18.10.2019
Leśne porządki
Dnia 18.10.2019 r. w ramach Międzynarodowego Dnia Krajobrazu przy współudziale Nadleśnictwa Leśny Dwór, Parafii pw. Św. Jana Kantego w Słupsku oraz Parku Krajobrazowego „Dolina Słupi” zorganizowaliśmy event pn. „Leśne porządki”. Do akcji zaproszono: Przedszkolaków z Przedszkola „Tęczowa Dolina” w Słupsku, Uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Słupsku, Młodzież z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, II Liceum Ogólnokształcącego ze Słupska, Wychowanków ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczgo z Damnicy oraz Młodzież z grupy OHP-u ze Słupska.
05.10.2019
Bieg Przyjaźni
W dniu 05.10.2019 r. w miejscowości Redzikowo odbył się "Bieg Przyjaźni", który był pierwszą tego typu inicjatywą w tej miejscowowści. Fundacja "Sub ventum" współuczestniczyła w organizacji eventu w porozumieniu z Gminą Słupsk oraz firmą zabezpieczającą stronę techniczną - Modular Consulting.
07.09.2019
IV Bieg Przełajowy
07.09.2019 roku Fundacja Wspierania Inicjatyw Niekonwencjonalnych „Sub ventum” zorganizowała IV Bieg Przełajowy im. chor. szt. Tadeusza Kloskowskiego przy parafii pw. św. Jana Kantego w Słupsku, aby pomóc bezdomnym z Domu Brata Alberta w Słupsku. Organizatorzy – jak rok temu – zbierali środki higieny osobistej dla bezdomnych. Biegacze mieli do pokonania 6-kilometrową trasę ścieżkami Lasku Południowego, a maszerujący z kijkami 5-kilometrową.
22.06.2019
II Bieg na K2

22.06.2019 roku Fundacja Wspierania Inicjatyw Niekonwencjonalnych „Sub Ventum” wspólnie z rozbieganą parafią pw. św. Jana Kantego w Słupsku zorganizowała "Bieg na K-2" oraz marsz Nordic Walking.

Górki Lasku Południowego pod Słupskiem zostały opanowane przez Biegaczy i Kijkarzy, którzy zmierzyli się z odległością równą odpowiednio wysokości drugiego szczytu Ziemi wznoszącego się w Karakorum K2, tj. 8611m oraz pięciotysięcznika w Gruzji, czyli Kazbeku, tj. 5033 m.
05.06.2019
Porozmawiajmy o Górach
Dnia 05.06.2019 roku Fundacja Wspierania Inicjatyw Niekonwencjonalnych „Sub ventum” oraz grupa Igmar i Auto Diug Słupsk zorganizowały w Słupsku spotkanie z najmłodszą kobietą, która zdobyła Koronę Ziemi – Miłką Raulin. W trakcie spotkania zebrani mogli się także dowiedzieć jak przebiegała wyprawa na Śnieżkę Dariusza Kloskowskiego z wychowankami Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Damnicy. Jej uczestnicy dzielili się z publicznością swoimi wrażeniami z tej wyprawy.
05.04.2019
Las Pokoleń
W Słupsku na terenie Lasku Południowego w okolicach ulicy Sucharskiego zorganizowaliśmy akcję pn.: „Las pokoleń". Inicjatorami tego przedsięwzięcia była Fundacja „Sub ventum” działająca w partnerstwie z Nadleśnictwem Leśny Dwór oraz Parkiem Krajobrazowym „Dolina Słupi”. W ramach akcji na karczowisku w okolicach ulicy Sucharskiego przedszkolaki, uczniowie szkół podstawowych i ponadgimnazjalnych, młodzież z OHP, seniorzy oraz niezrzeszeni mieszkańcy miasta wspólnie z leśnikami posadzili 6,5 tysiąca drzew na powierzchni 3,5 ha. Była to pierwsza taka akcja w mieście i subregionie słupskim.
16.03.2019
III Słupski Bieg Kaziuków
16.03.2019 r. na terenie Lasku Południowego w Słupsku odbył się marsz Nordic Walking oraz III Słupski Bieg Kaziuków – „Kaziukowa Piątka”. Bieg dedykowany był tradycyjnie już jak co roku Chorym ze Stowarzyszenia Chorych na Stwardnienie Rozsiane w Słupsku. Fundacja zorganizowała zbiórkę najpotrzebniejszych rzeczy, w tym roku były to: witaminy z rodziny D3, tran, maxiluten, wiesiołek, które wpływają na wzmocnienie organizmu chorych.